Keresés...
FEL

A pierogi az egyik legnépszerűbb tradicionális étel Lengyelországban. Többféle töltelékkel készítik a lengyelek, akár édessel, akár sós változatban is. Az alaptészta tulajdonképpen a lényeg, ezt töltheted meg bármilyen ízesítésű belevalóval, bátran kísérletezz otthon Te is!

A “orosz pierogi” a nevével ellentétben lengyel, ez az egyik legnépszerűbb változat, szinte minden családban készül, de fagyasztott, konyhakész állapotban is lehet a boltokban vásárolni.

Ezt a receptet egy kedves ismerőstől kaptam, már többször kipróbáltam, sosem csalódtam benne!

A koronavírus helyzetre való tekintettel most azt is megírom, hogy nagyobb mennyiség gyártása esetén, hogyan célszerű a fagyasztást megoldanod.

Hozzávalók (4 fő részére)

Tészta

  • 30 dkg finomliszt (kevés kell pluszban a nyújtáshoz is)
  • 20 g vaj
  • 125 ml víz (forró)
  • 1 db tojás

Töltelék

  • 25 dkg burgonya
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 ek sertészsír (vagy pár vékony szelet baconszalonna zsírja)
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • só és őrölt bors ízlés szerint

Karamellizált hagyma (ízlés szerint)

  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 1 csipet só
  • 2 ek sertészsír
  • 1 dl tejföl (a tálaláshoz, de ez el is maradhat)


Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit a forró víz lassú hozzáadásával dolgozd jól össze.
  2. Addig gyúrd, még sima, kidolgozott tésztát nem kapsz. Szükség szerint lehet még hozzá adni vizet vagy lisztet.
  3. Az összegyúrt tésztát legalább fél órára tedd a hűtőbe pihenni.
  4. A kumplit hámozd meg, kockázd fel, egy teáskanál sóval tedd fel főni. Főzd egészen puhára, szűrd le, törjük össze, majd hagyd lehűlni.
  5. Pirítsd meg a zsíron a kockára vágott hagymát. A túrót törd össze, keverd hozzá az összetört krumplit, majd a pirított hagymát. Sózd, borsozd ízlés szerint.
  6. Ha még erőteljesebb ízvilágot szeretnél, apróra vágott és kisütött baconszalonnával is felturbózhatod a töltelékanyagot.
  7. A tésztát oszd négy részre, majd lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastagra nyújtsd ki a részeket. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy vékony üvegpohár szájával szaggass ki köröket. (Általában egy kb. 7-8 cm átmérőjű poharat használok.) Tegyél a töltelékből kb. teáskanálnyi halmokat a körök közepébe. Itt két megoldás közül választhatsz: vagy hajtsd össze a tésztát és az így keletkező kis félkörök szélét az ujjaddal körben nyomkodd le; vagy a kiszaggatott körökre borítsd rá egy másikat és a kettő szélét dolgozd össze jó szorosan körben. Célszerű a körök szélét átkenni egy kis vízzel, hogy jobban egymáshoz ragadjanak…
  8. Sós, forró vízben főzd ki a pierogikat: egyszerre 10-15 darabot is tehetsz a vízbe, újraforrástól számítva kb. 2-3 percig főzd (ha feljönnek a víz tetejére, utána még kb. 1 percig). Ha kész, csöpögtesd le a tésztákat.
  9. Ha fagyasztásra is szeretnél tartalékolni, akkor a következőt javaslom: ha feljöttek a víz tetejére a tészták, utána rögtön emeld ki őket a forró vízből (tehát csak félig főzd meg), tedd tálcára, hagyd hogy teljesen lecsöpögjenek, megszáradjanak. Porciózd ki a tésztákat hűtőtasakokba és tedd a fagyasztóba. Fontos, hogy minimális nedvesen tedd csak be a mélyhűtőbe, különben nagyon össze fognak fagyni. Felhasználáskor csak addig főzd legközelebb, ameddig fel nem jönnek a forró víz tetejére!

Karamellizált hagyma

  1. Amíg a pierogik főnek, 1-2 evőkanál zsírt forrósíts fel egy serpenyőben, majd adj hozzá a felkockázott vöröshagymát kevés sóval. Lefedve addig párold, amíg puha és barna, karamell színű lesz.
  2. Az elkészült, leszűrt pierogikat öntsd le a hagymás zsírral, vagy akár forgasd össze. Tálaláskor kevés tejföllel is tehetsz a tészták tetejére.
  3. Ha a karamellizált hagymáért Te nem lelkesedsz annyira, akkor a másik megoldás, hogy a már kifőtt tésztát egy kis forró olajon serpenyőben átpirítod. Így is nagyon finom lesz!

Fenti tészta alapreceptet bátran használhatod más töltelékkel is. Ha édes verzióban is kipróbálnád, akkor pl. áfonyát, epret is tehetsz bele tölteléknek. A gyümölcsöt célszerű előtte összefőzni egy kis cukorral, mintha lekvárt készítenél. Ebben az esetben porcukros tejföllel tálalva az igazi!

Jó étvágyat kívánok!

(kiemelt kép: sortedfood.com)

Kövess az Instagramon! @utazzesgazdagodj