Ez a nagyon ropogós mandulás kétszersült igazi toszkán specialitás. Mára egész Olaszországban elterjedt, és rengeteg változatban készül. Fémdobozban hosszan eltartható. Toscanában hagyományosan a szintén helyi specialitásnak számító vin santo nevű édes borba mártogatják, nálunk a Tokaji Aszú is megteszi, de kávé mellé is szenzációs.
Többször készítettem, ajándékként is szuper!

Hozzávalók: kb. 30 szelethez
- 25 dkg liszt
- ½ csomagsütőpor
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 cl rum vagy amaretto
- 10 dkg mandula
A lisztet sütőporral átszitáljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a vajat, a cukrot és a rumot összekeverjük. Beledolgozzuk a mandulát. Kb. 1 órát pihentetjük.
A sütőt 180 celsius fokra előmelegítjük. A tésztát 3 részre osztjuk, mindegyikből kb. 4 cm átmérőjű rudat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A sütőben kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Kivesszük, pihentetjük 1 órát, majd a rudakat ferdén kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ismét tepsire fektetjük a süteményszeleteket, és 180 celsius fokos sütőben még 4-5 percig szárítjuk, majd megfordítjuk, és így is 4-5 percet hagyjuk sülni. Akkor jó, ha ropogós és aranyszínű.